Kako radi Mergi®?

Kako Mergi® radi


Opis procesa katalizacije

Sva naftna goriva sadrže velik broj ugljikovodika. Da bi se ta goriva pretvorila u energiju, mora doći do izgaranja. Izgaranje je kemijski proces brze oksidacije. Reakcija između ugljikovodičnih molekula goriva i kisika proizvodi toplinu. Rezultat potpunog izgaranja su voda i ugljični dioksid. Međutim, nepotpuno izgaranje proizvodi ugljični monoksid, neizgorene ugljikovodike, čađu i katran.

Male i lagane molekule ugljikovodika, poput onih u plinu i nafti, lako gore. Međutim, velike i teške molekule ugljikovodika u preostalom loživom ulju ne mogu se lako spaliti i zahtijevaju veću temperaturu da bi se postiglo potpuno izgaranje. U procesu izgaranja stvaranje slobodnih radikala utječe na brzinu izgaranja. Termičko pucanje u molekulama javlja se kada dostignemo dovoljno visoku temperaturu. To stvara nove spojeve koji su izrazito reaktivni i odmah se pokušavaju spojiti s atomima kisika. Ova oksidacija oslobađa toplinu te vodi do daljnjeg toplinskog pucanja čime se stvara lančana reakcija.Disperziranje asfaltena
prije - poslijeDisperziranje asfaltena
prije - poslije


Spojevi koje sadrži MERGI® katalizator izgaranja termički pucaju na znatno nižoj temperaturi (otprilike 200 stupnjeva Celzijevih) od ugljikovodičnih molekula. Stoga se koncentracija slobodnih radikala povećava u ranoj fazi paljenja, što uzrokuje poboljšanje izgaranja i puno intenzivnije izgaranje nakon početka oksidacije. Rezultat ovog postupka je povećana temperatura plamena i potpunije izgaranje goriva.

Ovo povećanje temperature važan je učinak katalizatora izgaranja MERGI® te olakšava oksidaciju čađe i katrana (ugljikovodika s niskim sadržajem vodika) koji bi inače ostali u motoru stvarajući naslage ili bili izbačeni s ispušnim plinovima kao zagađenje. Ovo potpuno izgaranje smanjuje emisije ugljičnog monoksida i povećava toplinu/energiju koja se oslobađa iz goriva. Korištenje MERGI® katalizatora izgaranja povećava količinu slobodnih radikala čime se osigurava ubrzano i potpuno izgaranje kada se smjesa gorivo/zrak zapali.

Stoga se u kratkom vremenu kad je hod klipa na točki paljenja veća količina goriva pretvara u energiju. Niža temperatura poboljšava stanje ventila i klipnih prstenova spaljivanjem čađe i naslaga ugljika čime se poboljšava kompresija. Smanjeno curenje na cilindru poboljšava učinkovitost motora i dodatno doprinosi smanjenju količine potrošenog goriva. Zbog toga katalizator izgaranja MERGI® štedi gorivo na dva načina - povećanjem učinkovitosti motora i izazivanjem potpunijeg izgaranja samog goriva. To rezultira povećanjem količine oslobođene energije.

Postanite Naš partner!

Uvijek smo spremni pružiti savjete o asortimanu proizvoda i usluga koje nudimo i svakom od naših kupaca osigurana je osobna pažnja.

Kontakt informacije